pinoke_historie
Op 23 januari 1929 is de Amsterdamsche Mixed Hockey Club O.K. opgericht door Frans Klauwers, Paul Leistnikow en Rien Weijerman. In 1932 kwam door inspanningen van Otto Cornelissen in Amsterdam Zuid de Amsterdamsche Hockey Club Pinokkio van de grond. Deze beide clubs vormden na een roerige periode vanwege de tweede wereldoorlog in 1946 uiteindelijk de Amsterdamsche Mixed Hockey Club Pinoké, met Ko Brandsma als eerste voorzitter.
Pinokkio streek in 1938 neer op het terrein van de Twentsche Bank (die later ABN werd) in het Amsterdamse Bos. Beide voorlopers van de club speelden eerst op uiteenlopende lokaties in Amsterdam Zuid, w.o. het Olympisch Stadion en het Museumplein, waarbij het qua accomodatie behelpen en improviseren was. Op de huidige lokatie werd in 1971 onder de bezielende leiding van toenmalig voorzitter Toon Bovenlander het karakteristieke Noorse clubhuis gerealiseerd, wat in de zomers het onderkomen was van cricketvereniging A.C.C. Waar Pinoké toen 340 leden telde, zijn het er nu ruim 2.000. Na uitbreidingen en verbouwingen in o.a. 1977, 1995 en 2001 heeft de club in 2010 een gloednieuw clubhuis gekregen, in overeenstemming met de wensen en eisen van deze tijd. De huidige watervelden dateren uit 2013 en de semi-watervelden uit 2015.
Legendarisch werd Pinoké in de afgelopen decennia door de vele feesten, disco’s en de befaamde Playbackshow. En niet te vergeten door het jaarlijkse Steekneuzentoernooi, wat met Pasen voor tophockey en gezelligheid zorgde. Het imago van feest- en studentenclub werd medio jaren negentig bijgesteld met de introductie van een op topsport gericht beleid. Mede daardoor zijn de topteams al geruime tijd aanwezig in de Hoofdklasse of de top van de Overgangsklasse. Overigens heeft de club in de loop der tijd de nodige A-internationals voortgebracht. We noemen hier Jo Jurissen, Marlieke Otmans en Lisanne de Roever (allen keepster) en Erik Jan Hinnen, Danny Bree, Jeroen Koops, Benjamin van Kessel en Jesse Mahieu.
Lees HIER meer over de roemruchte historie van Pinoké in een interview met Frans van der Lee uit 2012 in het Parool